Klanten vinden? Begin met Google Adwords

Klanten vinden? Begin met Google Adwords

Posted on maart 4, 2013 by admin in Tips

Als beginnende ondernemer is het belangrijk om klanten te vinden om je omzet te vergroten. Via diverse wegen kun je een klantenbestand opbouwen. Zo kun je via mond tot mond reclame, of een advertentie in de lokale krant op zoek gaan naar klandizie. Het echte grote publiek zul je echter op deze manier niet bereiken. Tegenwoordig is het belangrijk om in zoekmachines als Google goed vindbaar te zijn. Dit kan in de gratis resultaten, ook wel de organische resultaten genoemd en dit kan in de betaalde resultaten. Deze betaalde resultaten vind je aan de bovenkant, de zijkant en de onderkant van de Google resultaten pagina. Indien je hier met je bedrijfsvermelding wilt staan kun je beginnen met Google Adwords. Je kunt dan voor een bepaald budget per dag je advertentie laten zien in de zoekresultaten op zoektermen die jij zelf kunt instellen. Ben je bijvoorbeeld een boekhouder in Amsterdam, dan kun je adverteren op de woorden combinatie Boekhouder Amsterdam. Je kunt het dan zo instellen, dat als iemand zoekt op Boekhouder Groningen, jouw advertentie niet wordt vertoond als mensen hiernaar zoeken. Onderstaand tref je een lijstje aan met tips om jouw Adwords campagne goed in te stellen. Om onderstaande goed te begrijpen is het ook aan te raden om de Google Adwords beginners handleiding te gebruiken.

In Adwords kun je woorden invoeren waarop jij wil dat jouw advertentie wordt weergeven. In Google heb je de keuze uit drie varianten te weten:

  • Brede zoekwoorden:  Boekhouder Amsterdam, Boekhouder, Boekhouder vinden
  • Exacte zoekwoorden: [Boekhouder Amsterdam], [Amsterdam boekhouder]
  • Zinsdeel zoekwoorden: “Boekhouder Amsterdam”, “Amsterdam boekhouder”.

Brede zoekwoorden:

Om dit kort samen te vatten werkt dit als volgt. Als je op brede zoekwoorden adverteert dan wordt je in dit voorbeeld ook gevonden als mensen zoeken op bijvoorbeeld Zelf boekhouding doen, of Boekhouding of Boekhouder Groningen. Als Google een zoekresultaat relevant vindt aan de zoekterm die jij ingesteld hebt staan dan wordt jouw advertentie ook gewoon weergeven. Deze optie voor zoekwoorden moet je dus alleen in het begin gebruiken als je nog niet precies weet waar jouw klanten op zoeken. In een later stadium kun je dan de woorden waarop mensen zoeken toevoegen als exact zoekwoord of zoekwoorden uitsluiten met negatieve woorden.

Exacte zoekwoorden:

Bij exacte zoekwoorden wordt de advertentie alleen weergeven als mensen exact zoeken op wat jij als zoekwoord ingesteld hebt staan. Dus als jij [Boekhouder Amsterdam] hebt toegevoegd als zoekwoord, dan wordt de advertentie enkel weergeven als mensen zoeken op Boekhouder Amsterdam. Als iemand zoekt op Boekhouder Haarlem dan wordt jouw advertentie niet vertoond. Naar deze zoekwoorden werk je uiteindelijk toe, zodat je zo min mogelijk kosten hebt, voor de meeste bezoekers.

Zinsdeel zoekwoorden:

Bij het instellen van zinsdeel zoekwoorden zet je het zoekwoord tussen “ en “. Als jij een zoekwoord hebt toegevoegd van “boekhouder Amsterdam” dan wordt jouw advertentie ook vertoond als mensen zoeken op “Ik zoek een goede boekhouder in Amsterdam”. Dus jouw advertentie wordt weergeven bij alle zoekopdrachten waar de woorden “boekhouder Amsterdam” in voorkomen.

Een paar tips om jouw Adwords goed in te stellen:

  • Begin je net met Adwords maak dan eerst voor jezelf een lijst op welke woorden je gevonden wilt worden. Kijk hierbij ook naar de concurrentie op een bepaald woord. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om op het woord boekhouder Amsterdam te adverteren, dan op het woord boekhouder. Simpelweg omdat minder mensen adverteren op boekhouder Amsterdam en dus is het gemakkelijker om hoog in de resultaten naar voren te komen. Enkele voorbeelden van zoekwoorden je kunt gebruiken zijn: [Goede boekhouder Amsterdam] , [Amsterdam boekhouder], [Boek houder Amsterdam]
  • Stel negatieve zoekwoorden in. Een negatief zoekwoord voeg je toe door een – minteken voor het zoekwoord te zetten. Dus bijvoorbeeld –gratis. Als je dan met een breed zoekwoord of een zinsdeel zoekwoord adverteert op de combinatie “Boekhouder Amsterdam” en mensen zoeken op Gratis boekhouder Amsterdam, dan wordt jouw advertentie niet weergeven. Maak dus een lijst van negatieve zoekwoorden en voeg deze toe aan je advertentie campagne.
  • Per onderwerp waar je op gaat adverteren maak je in Adwords een aparte Advertentiecampagne aan. Zo kun je alle onderwerpen goed sturen en daar waar nodig aanpassen.
  • Maak per advertentiecampagne meerdere advertenties aan. Zo kun je na verloop van tijd kijken welke advertentie het meeste zoek verkeer voor jou opbrengt.
  • Maak in je advertenties gebruik van Keyword Injection. Meer informatie vind je op de  site van Google zelf: http://support.google.com/adwords/answer/2454041?hl=nl
  • Voeg zoveel mogelijk woorden toe waarop jij denkt dat mensen kunnen zoeken.

 

Samenvattend:

Indien je meer klanten wilt aantrekken is het belangrijk om te adverteren in Google.  Start met je campagne door verschillende campagnes te maken voor elk onderwerp waarop je wilt adverteren. Begin met het toevoegen van brede zoekwoorden en zinsdeel zoekwoorden. Woorden waarvan je zeker weet dat je daarop wilt adverteren kun je toevoegen als exact zoekwoord. Je kunt ook verschillende zoekwoorden in een campagne combineren. Zo kun je brede zoekwoorden, zinsdeel zoekwoorden en exacte zoekwoorden allemaal gebruiken. Zorg tenslotte dat je veel negatieve zoekwoorden toevoegt. Dit zijn woorden waarop jij niet wilt dat mensen jouw advertentie te zien krijgen.