Het sneller maken van Outlook 2007 en Outlook 2010

Het sneller maken van Outlook 2007 en Outlook 2010

Posted on juli 15, 2013 by admin in Tips

Outlook is een e-mailprogramma wat door vele van ons wordt gebruikt om onze zakelijke e-mail op te halen. Je kunt diverse e-mail accounts aanmaken, mooie handtekeningen instellen en je kunt een agenda bijhouden. Dit zijn slechts enkele opties die Outlook als opties heeft te bieden. Zoals je het waarschijnlijk hebt opgemerkt, wordt Outlook steeds trager naarmate je het meer gebruikt. Het maakt eigenlijk niet uit of je nou gebruik maakt van Outlook 2007 of Outlook 2010. Beide versies hebben helaas hetzelfde probleem. Het is van belang dat je je Outlook zo nu en dan optimaliseert om een trage Outlook te voorkomen, tenzij je je complete pc wilt formatteren en alles opnieuw wilt installeren. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je van een slomere Outlook weer een super snelle Outlook kunt maken. Lees verder als je één van de volgende Outlook klachten herkent:

  • Het duurt een aantal minuten voordat Outlook opgestart is
  • Outlook reageert heel erg traag op je commando’s
  • Het duurt erg lang bij het wisselen van verschillende mappen in Outlook
  • Je krijgt error berichten bij het wisselen van mappen in Outlook

Hoe maak je Outlook sneller

Herinner je nog de dag dat je Outlook voor het eerst had opgestart? Dat was waarschijnlijk de dag dat Outlook vliegensvlug reageerde op al je commando’s. Sinds die dag is er echter veel veranderd. Je hebt veel e-mail berichten ontvangen en verstuurd. Je hebt verschillende agendapunten in je Outlook agenda genoteerd en talloze contacten in het adressenbestand opgeslagen. Misschien beheer je zelfs meerdere e-mail accounts in Outlook. Al deze activiteiten kunnen de snelheid van Outlook negatief hebben beïnvloed.
Hier is een lijst van acties om je Outlook sneller te laten werken:

Archiveer altijd je binnenkomende e-mail.

Het is niet nodig om honderden e-mails in je actieve e-mail inbox te bewaren. Je kunt zelfs instellen in Outlook dat het automatisch je oude e-mails naar een archief map verplaatst. Op deze manier hoeft Outlook niet honderden e-mail te laden wanneer je het programma opstart, terwijl je wel gewoon bij je oude e-mails kunt komen. Om een bepaalde map te archiveren, rechtermuisklik erop en kies voor “Eigenschappen van account”. Kies vervolgens voor de optie ‘’Opschoonprogramma’s”  “Archiveren”. Hier kun je allerlei opties instellen betreft het archiveren van je e-mails.

Zorg ervoor dat je standaard map niet te vol zit met e-mails.

De standaard map die geladen wordt tijdens het opstarten moet niet te vol zitten met e-mails. Probeer elke keer wanneer je e-mails ontvangt, de betreffende e-mail te verwijderen of te verplaatsen naar een archief map wanneer je deze niet meer gebruikt. Hoe minder e-mails er geladen moeten worden in Outlook, des te sneller Outlook zal werken. Dus zorg ervoor dat de standaard map die geladen wordt niet te veel e-mails bevat.

Maak je gebruik van Outlook add-ons?

Er zijn verschillende Outlook add-ons die ervoor zorgen dat je Outlook extra functies krijgt. Echter, deze add-ons kunnen ervoor zorgen dat je Outlook trager zal werken. Let goed op of je Outlook na de installatie van een add-on trager gaat werken. Zo ja, verwijder deze add-on dan, via “Opties”  “Invoegtoepassingen”.

Herstart Outlook elke dag.

Laat je je pc en daarmee Outlook soms dagen lang aanstaan? Herstart dan Outlook elke dag, zodat hij opnieuw de gegevens kan fragmenteren tijdens het opslaan van alle binnengekomen e-mails. Wanneer je Outlook lang aan laat staan, dan zal het meer en meer geheugen innemen.

Verwijder regelmatig alle “Verwijderde items”.

Wanneer je je e-mails verwijdert uit je inbox, dan zullen deze e-mails in je “Verwijderde items” terecht komen. Vergeet niet regelmatig deze map van “Verwijderde items” te legen. Anders zullen deze verwijderde e-mails ruimte in beslag nemen en dus ook geheugen, terwijl je deze e-mails in feite helemaal niet meer nodig hebt. Dit kun je gemakkelijk realiseren door linksboven in je scherm op “Bestand” te klikken, vervolgens op “Opschoonprogramma’s” en te kiezen voor de optie om je verwijderde items te legen.

Verwijder e-mails met bijlagen die je niet meer gebruikt

Wellicht staan er nog e-mails in je outlook die je nooit meer gebruikt of wellicht enkel hoeft te lezen zonder bijlagen. Deze e-mails kunnen soms wel 15 tot 20 MB groot zijn. Indien je een zoekopdracht plaatst in Outlook vraagt hij soms ook deze e-mails op waardoor de zoekresultaten langzaam laden. Indien je de e-mail niet wilt wissen, verwijderen dan enkel de bijlagen en stuur de tekst van de e-mail weer naar jezelf door zodat je de inhoud toch kunt bewaren.

Defragmenteren van je harde schijf.

Outlook moet op een gegeven moment omgaan met behoorlijk grote mailbox bestanden, hierdoor kan je Outlook trager werken. Als je regelmatig je harde schijf laat defragmenteren, dan zal het PST bestand, waarin alle Outlook bestanden worden opgeslagen, ook gedefragmenteerd worden. Het is namelijk zo, dat wanneer je elke dag mailtjes binnenkrijgt, het PST bestand gefragmenteerd wordt, wat ervoor zorgt dat Outlook trager wordt. Om je harde schijf te defragmenteren, ga je op je Windows Bureaublad naar “Deze Computer”. Je klikt vervolgens op je hoofd harde schijf, meestal is dit de “C:”. Rechtermuisklik erop en kies vervolgens voor “Eigenschappen”. Onder het kopje “Extra” kun je kiezen voor “Optimaliseren”. Hiermee defragmenteer je je harde schijf. Dit zal zowel je Outlook als je pc versnellen. Twee vliegen in één klap!

Mochten al deze tips toch niet baten voor het versnellen van je Outlook, dan is het enige alternatief om je pc te formatteren en je Outlook opnieuw te installeren. Vergeet niet om een back-up te maken van al je e-mails!