Stappenplan voor zzp’ers en freelancers

Stappenplan voor zzp’ers en freelancers

U denkt erover om als ZZP (zelfstandige zonder personeel) of freelancer voor uzelf te beginnen? Bij het opzetten van een eigen zaak komt veel kijken, maar laat u zich vooral niet afschrikken door de vele regeltjes.
Hier leest u hoe u in zes stappen uw eenmanszaak keurig op de rails zet.

Stap 1:

Schrijf een goed ondernemingsplan

Veel ZZP’ers hebben geen ondernemingsplan en dat is een gemiste kans. Door dit plan te schrijven zet u voor uzelf helder op een rijtje hoe u de zaken voor ogen heeft. Het dwingt u om na te denken over uw kansen maar ook over de haalbaarheid van uw plan. Zeker als er investeerders nodig zijn, is een goed ondernemingsplan een echte must … Lees meer over ondernemingsplan >>

Stap 2:

Kies de rechtsvorm van uw bedrijf

Een eenmanszaak, VOF, maatschap of BV? De rechtsvorm is niet meer of minder dan de juridische vorm waarin u uw onderneming giet. De rechtsvorm bepaalt de mate waarin u persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden en vorderingen. Zo is die aansprakelijkheid bij een eenmanszaak groter dan binnen een maatschap of BV .

Stap 3:

Schrijf u in bij de KvK

Voordat u start als ZZP’er of freelancer, moet u zich eerst inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK). Registratie in het Handelsregister van de KvK bevordert de rechtszekerheid bij zakendoen. Loop eerst langs bij de KvK »

Stap 4:

Meld u aan bij de Belastingdienst

Het valt niet te vermijden: Alle zelfstandig ondernemers krijgen te maken met de belastingdienst. De fiscus beoordeelt per geval of er sprake is van ondernemerschap en welke belastingen dan van toepassing zijn.

U krijgt in ieder geval met twee soorten belasting te maken:
Inkomstenbelasting
Omzetbelasting (btw)

Lees meer over belasting voor zzp’ers >>

Stap 5:

Regel uw administratie en financiële zaken

Om uw zelfstandige onderneming, eenmanszaak of bedrijf goed te runnen, moet u inzicht hebben in uw inkomsten en uitgaven. Met een goede administratie en boekhouding legt u vast wat er in uw zelfstandige onderneming gebeurt. U kunt zo een goed overzicht houden, ontwikkelingen signaleren en op tijd beslissingen nemen.

Naast de administratie en de boekhouding krijgt u ook te maken met verzekeringen en met eventueel een financiering … Administratie en andere financiële zaken »

Stap 6:

Uw ondernemingsplan is rond, de financiëring is geregeld, uw bedrijf ingeschreven bij de KvK. Uw onderneming is van start. Nu is het zaak om klanten te vinden. Bijvoorbeeld via een netwerk of internet.

Stap 7:

Huisstijlontwikkeling

Uiteraard wilt u dat u een uitwisbare indruk achterlaat bij uw klanten. Heeft u bijvoorbeeld al nagedacht over een logo of de visitekaartjes die uw klanten in handen zullen krijgen? Of het vertrouwen dat u kunt creëren door middel van een professionele website?
Er zijn professionals die u daarbij kunnen helpen en zorgen dat u beschikt over de juiste huisstijlontwikkeling, briefpapier, visitekaartjes, een prachtig logo en een website. Let op dat uw website SEO geoptimaliseerd is en geschikt is voor internetmarketing. Één van de belangrijkste punten is dat uw website snel is. Bekijk hiervoor ons bericht over een goede webhosting.